Historia

Facklan 10:s historia

Fastigheten Facklan 10 byggdes 1897 – 1898. Fastigheten ritades av arkitekt P J Lindblad. Byggherre, tillika byggmästare var B C Carlsson. De olika våningsplanen innehöll två lägenheter förutom på nedre botten mot Västmannagatan där liksom nu fanns en lägenhet. I fastigheten mot Västmannagatan fanns på våningsplan ett – fyra, en tvårums- och en trerumslägenhet  på varje våningsplan och i fastigheten mot Rådmansgatan fanns på våningsplan ett – fyra, en trerums- och en fyrarumslägenhet på varje våningsplan, se ritningen nedan. Lägenheterna värmdes upp av kakelugnar eller av öppen spis. Lägenheterna hade tvättställ. Utedass fanns i en byggnad på gården.

1938 – 1939 genomfördes en omfattande ombyggnad och modernisering av Facklan 10. Uppdelning gjordes av vissa lägenheter, dock inte av fyrarumslägenheterna, vilket medförde att en tredje lägenhet tillskapades på våningsplan ett – fyra mot Rådmansgatan och Västmannagatan. Därutöver installerades hissar, centralvärme och sopnedkast. Lägenheternas kök byggdes om. Lägenheterna försågs med badrum och WC. Fastighetens fasad ”hyvlades” vilket medförde att de utsmyckningar som tidigare fanns på fastigheten togs bort, se nedanstående ritningar. Den lägenhetsindelning som gjordes vid ombyggnaden 1938 - 1939 gäller fortfarande i fastigheten, se ritningen nedan. 2004 - 2005 byggdes fastighetens vind om till tre vindslägenheter. Mellan 2005 - 2013 har elva balkonger uppförts på fastigheten mot fastighetens gård.

Av Heinrich Neuhaus panorama över Stockholm från 1870-talet, se nedan, framgår hur det område där Facklan 10 ligger såg ut innan den s.k. stenstaden byggdes. Facklan 10:s ungefärliga läge markeras i bilden av en röd ring och en vinkel. Varken Tegnérgatan eller Västmannagatan är utlagda som gator. Rådmansgatan västerut slutar vid det som senare kommer att bli korsningen mot Dalagatan. Tegnérlunden är ännu inte anlagd, detta sker under 1880-talet. Tegnérlunden invigs i maj 1890. På den plats där Scalateatern nu finns, var mellan 1866 - 1913 Engelska kyrkan belägen. Engelska kyrkan flyttades senare till Diplomatstaden vid Gärdet på Djurgården. Granne med Engelska kyrkan mellan 1844 - 1898 var ett  cellfängelse. I det som nu är korsningen Upplandsgatan/Barnhusgatan fanns ett annat fängelse, ett straff- och arbetsfängelse. I korsningen Drottninggatan/Barmhusgatan fanns mellan 1633 - 1885 Stockholm barnhus där övergivna och föräldralösa barn togs om hand av staden för att senare placeras ut i olika familjer. Stockholms barnhus flyttade senare till det som numera kallas Norrtulls sjukhus och som ligger vid Norrtullsgatan mellan Frejagatan och Vanadisgatan.

Av kartbilden nedan som är från 1880-talet framgår bl.a. Västmannagatan, Dalagatan, Tegnérgatan och grannfastigheten Facklan 13, som numera har adress, Rådmansgatan 77. Facklan 13 byggdes 1875 – 1876. Tegnérlunden är inlagd i kartbilden. Tegnérlunden invigdes i maj 1890. Hur det område såg ut som senare kom att bli Tegnerlundén framgår av bilden nedan.